Råbjerghøj
Råbjerg høj er en hatformig bakkeformation fra istiden. Den er angiveligt blevet dannet ved, at en sø har formet sig på overfladen af isen, og grus og andre aflejringer har dannet lag i bunden af søen i isen. Der er slåedes langsomt blevet dannet en grusbakke oven på det underliggende morænelandskab af ler. Omkring bakken i dens umiddelbare nærhed ligger der 5-6 synlige gravhøje, men fredningsbestemmelserne i området indikerer, at der er op mod 21 i en radius af 1,5 km fra højen.
De fleste ligger øst for. Syd for Råbjerg ligger landsbyen Gudum, der i middelalderen var hjemsted for et benediktinerkloster. Stednavnet er et ældre *Goðhēm, der er en komposition af det oldnordiske 'goð-' (gud) og '-heimr' (hjem/indhegning), altså "gudens/gudernes hjem". Dette stednavn er beslægtet med Gudum ved Ålborg, Gudum ved Slagelse, Gudme på Sydfyn, og Gudhjem på Bornholm.
Samtlige steder ligger i nær forbindelse til rige jernalderfund, der i overvejende grad tyder på at have været vigtige kultiske steder i den før kristne religion. Lige ved Råbjerg høj ligger bebyggelsen Vium, der er et ældre *Vēhēm, en sammensætning af det oldnordiske 'vé-' (helligdom, tempel) og '-heimr' (hjem/indhegning). Koblingen af stednavnene med de mange gravhøje kan give anledning til at spekulere i, om området er en gammel før kristen helligdom.
Præstegårdsvej 10 - 14, 7620 Lemvig
|